rasa: lemak berkrim & sedap sangat
texture: lembab, lembut &ringan
sesuai: untuk apa2 jenis jamuan, hari2 perayaan, utk mkn2..yummy,,
sesuai: untuk apa2 jenis jamuan, hari2 perayaan, utk mkn2..yummy,,
harga: bermula dari rm 15 tok saiz yg kecik
Oleh kerana weekends ni adha nak terbang ke Sarawak,, so adha bermurah hati la nak share resepi kek ni tok u all.. tok yg rajin buat tu bole la try,, kpd SESAPA YG AGAK KURANG RAJIN TU.. bole la ODER k,:)
Japanese Chiffon Cheese Cake
bhn A
-250gm cream cheese
-50gm butter
-100ml susu segar
-6 biji kuning telor
-1 sudu makan jus lemon
-1/4 sudu teh garam
-60 gm tepung superfine
-20gm tepong jagung
bhn B
-140gm gula
-6 biji putih telor
-3/4 sudu teh jus lemon
cara2
bhn A
-Cairkan chees,butter dan susu secara dauble boil( sejuk kan nanti k )
-selepas itu masukan tepung,tepung jagung,kuning telor,garam & jus lemon( gunakan senduk kayu tok mengacau k )
bhn B
-Pukul putih telor dan jus lemon sampai berbuih. lepas tu masukan gula dan pukul sampai kembang
- akhir skli,, campurkan kedua2 bhn a dan b.gaul sebati.
- bakar dalam suhu 160 C selama 1jam secara waterbath dan jgn lupa balutkan bawah loyang dengan kertas aluminium
SELAMAT MENCUBA..:)
No comments:
Post a Comment