CREAM PUFF ( cita rasa Home Fresh Bakery )
bahan utk membuat puff
1 cup air
1/2 cup butter
1 cup tepong gandum
secubit garam
1. Dalam periuk,, satu kan 1 cup air dgn 1/2 butter serta secubit garam.. panas kan sampai sedikit mendidih,, pas tu terus padamkan api.
2. Selepas itu, terus masuk kan tepong dan gaul sampai tiada ketolan tepong dan gaul kn di atas api kecil,,sehingga terdapt sedikit kepingan keras yang melekat kat periuk tu,,( proses ni sangat penting tau,, klu terlebih atau terkurang,, confirm puff anda x jadi dan keras )
bahan utk cream custard
2 cup susu( ape2 brand pun boleh )
1 cup susu cair ( utk menyedap kan lagi cream )
1 1/2 sudu tepung jagung
1 1/2 sudu tepung gandum
vanila dalam 2 sudu
3 biji kuning telor( nak letak dgn putih telor pun bole )
1 cup gula( adha x letak penuh )
1. Pertama skli,, mesti pukul telor,gula dan vanila sampai kembang ( proses ini penting utk mengelak kn cream menjadi seri kaya )
2. baru lah masuk kn susu,susu sejat, tepong gandum dan tepong jagung. putar sampai tiada ketulan tepung k.
3. Di dalam periuk dengan mengunakan api sederhana ,,panaskn adunan tadi,,dan sangat penting anda sentiasa mengacau sampai menjdi pekat .yer. 4. Akhir sekali ,setelah cream sejok,, bole la bubuh dalm puff tadi. sedap klu makan puff yg masih panas,..
SELAMAT MENCUBA :)
cara nk buat puff???bake ker????
ReplyDeleteA AR BAKE..
ReplyDelete