Bahan-Bahan-loyang 8x8 inci
- 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
- 100 gm gula halus
- 100 gm tepung hong kong (blue key superfine,selfraising pun bole)
- 60 gm tepung jagung (maizena)
- 50 ml air sejuk (dr peti ais)
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu teh ovelet
- 75 gm mentega (dicairkan) guna minyak jagung pun bole
- 1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
- 1 cwn susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.( klu x nak manis, letak setengah cawan je,@ ikut cita rasa )
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
- Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
- Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
- Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
- Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
- Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.( klu buat 3 layer,, sedap gi )
- Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
- Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
- Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
- Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.gambar dari internet
No comments:
Post a Comment