Followers

Tuesday, March 27, 2012

cream puff k.nor


Salam rabu,, ini dia 100 pcs cream puff oder dari k,nor putrajaya,, chocolate moist cake,,lupa nak snap smlm..:) dan baru pgi tdi dia bilang mau tambh 50 pcs lgi cream puff.. tq k,nor,,:)

Monday, March 26, 2012

Kek Lapis, kek lapis









Salam selasa,,semalam baru je habis menyiapkan kek lapis cheese oreo dan kek lapis idola.tempahan dari cousin. kedua2 nya kek yg kta minat nak mkn,, dan setiap kek lapis yg kta jual,, mempunyai rasa yg berbeza tau,,bkn nya semua kek rasa dia sama,,:) so tak rugi klu try mana2 kek lapis yg kta jual k,,,:)



Sunday, March 25, 2012

Kek Hantaran Bertunang




Kek hantaran bertunang oder dari maizurah,,
- kek span Vanila & buttercream icing

cupcake 63



vanila cake & buttercream icing oder dari mimi,,:)

Kek Lapis Bumi


ini lah dia rupa kek lapis bumi,, b4 ni color hijau,kuning n coklat,,yg kta guna,,tapi color ni atas permintaan customer,.not bad,,,cantik gak,, kek lapis bumi antara salah satu kek yg adha suka time kecik2 dulu,,sebab ada rase nescafe,, yummy,,

more Kek Lapis Sarawak


Kek lapis yg di tempah oleh syerlin kat puchong,, ada 3 jenis, kek coklat strawberry,kek lapis coklat chip & kek lapis bumi,,

Indulgence cake



ni pun oder dari kak mimi utk celebrte ulang tahun perkahwinan bff die,,

Cream Puff,,lagi

cream puff oder dari member kat opis( kak mimiy )

Wednesday, March 21, 2012

1st Time deko Cupcake





Sambil2 buat kerja kat opis ni.. teringat pulak kali pertama deko cupcake,,hahah,,klu tengok balik pic kat atas ni,, rasa tergelak pun ade,,masa tu memang x confident nak buat la, nak buat corak pun masih takut2 lagi,,sebiji cupcake sampai 3 kali nak deko. org baru nak berjinak2 katakan,,tapi alhamdulillah rasa menjadi keutamaan peminat kek,,, seperti rancangan Vokal Bukan Sekadar Rupa jugakla,, janji suara sedap,,rupa x menjdi masalah,hahahaha:). Begitu jugakla prinsip yg adha nak buat utk Home Fresh Bakery ni,,adha pentingkan kualiti rasa dalam mana2 jua produk yg dihasilkan.,dalam masa yg sama memperbanyakkan dan memperhalusi seni decoration cake dan sampai skrg gi masih bljar mengenai cake & decoration secara tidak khusus..heheh., adha berpegang kata chef dimana "setinggi mana kita belajar takkan sama dengan pengalaman yang kita perolehi atau cari dari bawah"..:)


- motivasi utk menaikan semangat buat kerja kat opis ni,,::):):)

Coklat strawberry & Chiller Cheese cake





Salam Khamis. . semalam baru je menyiapkan kek seperti gmbar diatas....di tempah dari my cousin n my frend,,..terliur plak nak mkn cheese tu,,

Monday, March 19, 2012

Sample Kek Lapis

Salam selasa,, malam tadi susah betol nak lelapkan mata,, so pagi ni mengantuk la sikit nak wat kja kat opis nih,, tapi tetiba pulak nak makan kek lapis sarawak,, malang nya kek ade kat rumah je,,,tak pe la,, utk menyedap kan perut ni,, adha tengok pic kek yg sebelom2 ni la...sedap nya kek kat dlm bekas tu,, klu mkn ramai2 lagi sedap dan berselera,, teringin nak amek kek lapis masam manis tu,,,,

Sunday, March 18, 2012

Chiller Cheese Cake..

Salam Weekend semua,, baru je lepas mengajar member adha buat chiller cheese cake,,ada masa terluang sikit ni,, adha nak share la resepi cheese cake yg mudah cepat n lazat ni,,klu anda sema rajin bole la try buat ,,klu yg malas tu,,apa kata,, oder je kat adha,, senang kan,,:) k la sini adha serta kan resepi & cara nak buat k,,

Chiller Cheese Cake( Blueberry )

Bhn2 lapisan Biskut
200 gm roti marry yg di kisar halus
100 gm mentega
1 sudu gula ( x letak pun x pe )

cara2
-cairkan mentega di dlm kuali dan masukkan roti marry yg telah di kisar,,
-lepas tu ,masukan adunan roti tadi ke dlm acuan kek , ratakan( sambil di tekan sampai padat) dan sejuk kan dalam peti sejuk.

ok utk bhn2 cheese plak

1 kg cream cheese
100 gm gula icing
185 ml whipping cream
250 ml susu segar
3 sudu makan gelatin yg dicaikan dgn 125 ml air panas

cara2
-pukul cream cheese hingga lembut dan masukan gula icing.
-kemudian masukan susu segar dan whipping cream
-last ,masukan gelatin yg di cairkan ( jgn lupa vanila k,, )

dah siap adunan cheese ni bole la masukan kat acuan yg berisi biskut tadi,,,klu nak result dia jdi seperti dlm gmbar di atas tu,,
- masukan setangah dari adunan cheese ke dlm acuan,, pas tu letak la blueberry filling ,,n then masukan adunan yg selebihnya,, ,
- jgn lupa sejukan dlm peti dulu k, pas tu baru la bole hias dgn fresh blueberry,,

SELAMAT MENCUBA

Thursday, March 15, 2012

LaGi Chocolate Indulgence







Indulgence Cake ni , di tempah oleh Kak ruby ( kakak opis adha )utk ustazah dia,,,,dia suka rasa kek ni.. berbeza dari SR ,,tq yer kak..













Mini Cupcake Biscuit











utk Mini Cupcake Biscuit yg comei2 ni,,,,adha buat kan khas utk pertandingan badminton yg dianjurkn oleh seksyen cagaran( tempat bkerja ),,harap2 pemain2 semua mendapat tenaga dari cupcake ni yer,,heheheh

Tema UPin IPin ( Red Velvet Cake )









RAsa nya lama gak tak on blog ni,, bzy je memanjang,, k la ,, ni red velvet Cake yg di tempah kawan my bssnes Partner ( wandi ),, kat RHB bank KL.. klu red velvet memang kek yg dia paling suka buat la,,..tq yer kwn wandi,,:)



Saturday, March 10, 2012

Monday, March 5, 2012

Kek Kukus Hati Pari



Kek kukus hati pari ni,, memang famous kat sarawak,, tpi jgn fikir kek ni di perbuat daripada hati ikan yer,,hehek,, nanti bau hanyir pulak kek ni,,:) hati pari tu hanya sekadar nama shja,, ,,kek ni memang sedap,, mempunyai rasa yg tersendiri,,berbeza dri kek2 kukus yg lain,,bhn penting yg mesti ada dlm kek ni,, kismis,gula hitam( browning sugar),caremel gula( org swk pnggil gula yg di hangus ) coklat cadbury & horlick,,,kek ni kena di kukus selama 8 jam,, sebab tu la harga dia mahal..,,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...