Followers

Wednesday, October 24, 2012

Resepi Cream Puff


Salam Kamis,, Sunyi jer opis kami hari ni,,,maklum la esok seluruh umat islam di Malaysia menyambut hari raya Aidil Adha/raya haji/ raya kurban,,kawan2 ramai yg balik kpg.. tinggal la adha sorang di sini ( pilu rasa hati x blik kpg )SIAP KAN TEMPAHAN CUSTOMER.,,hari ni adha nak share satu resepi yg mudah utk buat jamuan makan2 di hari2 perayaan... atas permintaan kawan2 kat FB.. harap anda suma try buat ya,,

CREAM PUFF ( cita rasa Home Fresh Bakery )
 bahan utk membuat puff
1 cup air
1/2 cup butter
1 cup tepong gandum
secubit garam

1. Dalam periuk,, satu kan 1 cup air dgn 1/2 butter serta secubit garam.. panas kan sampai sedikit mendidih,, pas tu terus padamkan api.
2. Selepas itu, terus masuk kan tepong dan gaul sampai tiada ketolan tepong dan gaul kn di atas api kecil,,sehingga terdapt sedikit kepingan keras yang melekat kat periuk tu,,( proses ni sangat penting tau,, klu terlebih atau terkurang,, confirm puff anda x jadi dan keras )

bahan utk cream custard
2 cup susu( ape2 brand pun boleh )
1 cup susu cair ( utk menyedap kan lagi cream )
1 1/2 sudu tepung jagung
1 1/2 sudu tepung gandum
vanila dalam 2 sudu
3 biji kuning telor( nak letak dgn putih telor pun bole )
1 cup gula( adha x letak penuh )

1. Pertama skli,, mesti pukul telor,gula dan vanila sampai kembang ( proses ini penting utk mengelak kn cream menjadi seri kaya )
2. baru lah masuk kn susu,susu sejat, tepong gandum dan tepong jagung. putar sampai tiada ketulan tepung k.
3. Di dalam periuk dengan mengunakan api sederhana ,,panaskn adunan tadi,,dan sangat penting anda sentiasa mengacau sampai menjdi pekat .yer. 4. Akhir sekali ,setelah cream sejok,, bole la bubuh dalm puff tadi. sedap klu makan puff yg masih panas,..

SELAMAT MENCUBA :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...