Followers

Thursday, December 27, 2012

Wedding Day

              Salam Jumaat,,sudah 3 Minggu menyepi dari dunia KEK.. Alhamdulillah,, tanggal 8/12/12 sah la,, adha bergelar suami,,banyak peristiwa2 yg tak dapat di lupakn, dan akan sentiasa terpahat di dalam hati.:).Dalam masa tempoh bercuti  tu ,, ramai jugak yang nak tempah kek,, tapi malang nya,, kami x dpt nak memenuhi permintaan tersebut,, selain dari sibuk,, kami berada di  Sarawak,, nak menyiap kan kek kawen si Adha ni, dengan peralatan yang serba kekurangan,, begini la hasil nya,, boleh tahan,, ramai yang memuji,,simple elegen gitu,,

Sunday, November 18, 2012

DURIAN CREPE sudah di jual



Dengan segala hormat nya,, kami di Home fresh Bakery,, sudah buka oder utk Durian Crepe,, Harga Rm 10  shj,, utk 6 psc. kami hanya ambil oder sampai 23/11/12 shj, bergantung kpd keadaan, so cepat2 la yer,, bole dtg pickup dekat rumah ,seperti alamat kat blog ni,, atau bole pickup di presint 2 utk waktu bekerja, isnin sampai jumaat..

Saturday, November 10, 2012

RESEPI DURIAN CREPE

Selamat Berhujung Minggu ,, Minggu ni nak tunai kan hajat kawan2 jauh yg tak dpt nak oder durian crepe,, so mari kita kongsi resepi..

adunan utk crepe
250 gm tpg gandum
3 biji telor
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu gula
1 sudu vanila( nak letak ok, x letak pun ok )

cara membuat
-satukan semua bahan di atas,, dan blender kan. lepas tu jgn lupa tapis ,
-utk meng crepe. sedia kan kuali leper, oles kan sedikit minyak pas tu letak satu senduk kecik, buat seperti kuih ketayap. bole la buat sampai habis.

ukt isi
-1 cwn non dairy whiping cream
-isi durian secukupnya

cara membuat
-putar non dairy whiping cream sehingga kental
- asingkn durian dari biji nya
- ambil crepe, pas tu letak cream dan isi duria,, dan lipat ikut kreativiti anda,,
 SENANG KAN,, SELAMAT MENCUBA,,

Kek Betunang Suhaila


Ini dia kek bERTUNANG  tempahan dari suhaila,  cake double chocolate moist, layer dgn coklat ganache dan deco guna foundant,

Rainbow utk Bell


Lagi tempahan dari regular customer,,, cik BEll shah alam,, sepert biasa ,,dia nak rainbow cake,, tq yer

Tuesday, November 6, 2012

GELOMBANG DURIAN CREPE


           Salam Rabu,,Nampaknya,, gelombang Durian Crepe telah melanda kat Malaysia . Carian kat blog2 pun meningkat.. dah macam artis pulak benda seakan2 bantal ni. Sebelom ni memang pernah nampak benda crepe2 ni kat blog2 org putih , , memang mudah jer cara nak buat nya , rasa pun boleh tahan sedap,,lemak2 berkrim gitu di samping rasa durian yang sangat faboloosss sedap. Sekarang ni banyak olahan resepi nak buat crepe ni,, ada yg guna TEPONG yang bermcm2 jenis, ada yang guna tepong gandum dan tepung UBI saja, itu semua terpulang kpd si pembuat crepe..pilih la mana2 resepi yang berkenan,, Insyaallah semua nya jadi DAN SEDAP. So kami di Home Fresh Bakery pun takkan melepaskan peluang utk mengikut arus gelombang durian crepe sekarang.

Friday, November 2, 2012

Flower Theme



Cupcake tema bunga2 ni pun tempahan Kira Isabella dari PD,, sepatut nya Kira oder 30psc je,, memandangkan dia oder banyak,,bgi la free 2 cupcake,,so xde la lobang2 kat kotak tu,,:) ape2 tqvm Kira, nanti bole la tempah lagi k

Logo Sekolah

sudut atas

sudut tepi

Lagi RainbowCake tempahan dari Kira Isabella dari PD,, sebelom ni kira pernah oder Kek Lapis Roll dri kami, hope suke yer Kira,,:)

Barbie Doll Cake


1st time Buat Barbie Doll Cake,, alhamdulillah dpt feedback yg sangat baik dri customer,,tq  Ita,,

Wednesday, October 31, 2012

Majlis Pertunangan




Untuk Majlis Pertunangan Azmila,, oder dari fb,  mila oder RV hantaran strawberry,Mini rv,Mini coklat moist Milo dan cream puff filling mousse coklat n custard

Simple Deco just for eat



Rainbow cake & Red Velvet, tempahan dari kak shahida putrjaya,, sampai ke kedah kek ni,, naik bas pulak tu,,

Wednesday, October 24, 2012

Resepi Cream Puff


Salam Kamis,, Sunyi jer opis kami hari ni,,,maklum la esok seluruh umat islam di Malaysia menyambut hari raya Aidil Adha/raya haji/ raya kurban,,kawan2 ramai yg balik kpg.. tinggal la adha sorang di sini ( pilu rasa hati x blik kpg )SIAP KAN TEMPAHAN CUSTOMER.,,hari ni adha nak share satu resepi yg mudah utk buat jamuan makan2 di hari2 perayaan... atas permintaan kawan2 kat FB.. harap anda suma try buat ya,,

CREAM PUFF ( cita rasa Home Fresh Bakery )
 bahan utk membuat puff
1 cup air
1/2 cup butter
1 cup tepong gandum
secubit garam

1. Dalam periuk,, satu kan 1 cup air dgn 1/2 butter serta secubit garam.. panas kan sampai sedikit mendidih,, pas tu terus padamkan api.
2. Selepas itu, terus masuk kan tepong dan gaul sampai tiada ketolan tepong dan gaul kn di atas api kecil,,sehingga terdapt sedikit kepingan keras yang melekat kat periuk tu,,( proses ni sangat penting tau,, klu terlebih atau terkurang,, confirm puff anda x jadi dan keras )

bahan utk cream custard
2 cup susu( ape2 brand pun boleh )
1 cup susu cair ( utk menyedap kan lagi cream )
1 1/2 sudu tepung jagung
1 1/2 sudu tepung gandum
vanila dalam 2 sudu
3 biji kuning telor( nak letak dgn putih telor pun bole )
1 cup gula( adha x letak penuh )

1. Pertama skli,, mesti pukul telor,gula dan vanila sampai kembang ( proses ini penting utk mengelak kn cream menjadi seri kaya )
2. baru lah masuk kn susu,susu sejat, tepong gandum dan tepong jagung. putar sampai tiada ketulan tepung k.
3. Di dalam periuk dengan mengunakan api sederhana ,,panaskn adunan tadi,,dan sangat penting anda sentiasa mengacau sampai menjdi pekat .yer. 4. Akhir sekali ,setelah cream sejok,, bole la bubuh dalm puff tadi. sedap klu makan puff yg masih panas,..

SELAMAT MENCUBA :)

Monday, October 15, 2012

Tuesday, October 2, 2012

Kembali lagi,, ahad 30/9/12 yg lalu ,, adha telah mengambil inisiatif utk memahirkn skill utk membuat bunga dgn mengguna kan gula atau lebih mesra di panggil gum paste/flower paste. Kelas di anjurkan oleh chef sharil dari sunway(http://cakexpressions.blogspot.com). Yuran, memang agak mahal sedikit tapi jika di bandingkan dgn ilmu yang kta dpat memang la sangat2 berbaloi. Sepanjang kelas berlangsung , banyak teknik2 yang adha pelajari dlm membuat bunga gula ni, sebelom ni , adha buat bunga melalui rujukan buku2 dan main bedal ja,, asalkn nmpak seperti bunga tu,dah kira ok. Tetapi klu nak dapatkn seni yg lebih detail , kena la belajar dgn meraka yang arif yer. Seharian di rumah chef, adha dpt belajar teknik membuat kelopak bunga yg seakan2 hidup, teknik mewarna dengan menguna kan dust color( serbuk ),saiz2 dawai yg sesuai, cara nak menghasilkan warna yang berkilat dan banyak lagi la, nak di katakan sehari memang tak cukup. Selapas ni anda semua bole la tempah kek kawen kat kami di Home Fresh Bakery ni yer,, next entri adha akan tunjukan kek yang adha n biz partner buat decoration k.. selamat bekerja,,:)Assalammualaikum
Salam selasa,,lama sungguh tak meng update gmbar2 kat blog ni,,lepas saja raya,, memang la sibuk tak terhingga, nak pergi open hause dan selesaikn tempahan kek.lebih senang masa tak menentu lah,, di bawah entri ni , ada seberapa gmbr kek yg sempat kami snaps dgn camera,,layan je..:)
kebanyakan kek dlm gambar adalah rainbow cake n red velvet,, tq to all my customer,,:)

Wednesday, September 12, 2012




Assalammualaikum,, huh ,, lama rasanya tak update blog ni,, lepas sebulan sibuk dengan membuat kek lapis sarawak utk jualan raya,,Alhamdulillah tahun ni promosi tak gempak tapi jualan,,amat tidak di jangka kan, Syukur ke hadrat Ilahi.Sepanjang tempoh membuat kek lapis, kami memang tak ambil tempahan kek yg berdeco,, ini di sebabkan jadual yg sangat padat ,x boleh nak fokus nak berdeco,, rasa bersalah pulak tak ambil tempahan dri customer, tapi apa kan daya, tangan ni memang ada dua je,,:)

Tapi jangan risau, sekarang kami dah ambil tempahan kek yang berdeco,, so anda suma bole la buat tempahan,:0)

Tuesday, July 17, 2012

kek lapis sarawak 2012


Assalammualaikum,, sedar tak sedar ,,tinggal 2 @ 3hari lagi kta nak menyambut kedatangan bulan Ramadhan al -mubarak,,seperti biasa la,,sibuk dengan buat tempahan kek,,skrang ni banyak promosi n iklan kat facebook,alhamdulillah,, tempahan semakin bertambah..utk kek lapis,, kami nak bagi tau,, untuk bulan ramadhan ni ,, kami tak ambil tempahan kek yg berdeco.. just utk mereka yg telah buat tempahan awal shaja,bulan ramadhan ni kami lebih memfokuskan jualan kek lapis sarawak,, kepada kawan2.. yg nak oder kek lapis sarawak dari kami,, bole la buat tempahan awal yer, ciri2 kek lapis yg kami jual
1-lembab
2-wangi
3-sedap
4-di buat oleh org sarawak sendiri tau
5- harga berpatutan,, sesuai dengan rasa,,




sesapa yg nak tu bole la pm kat mana2 no fon dlm blog ni k..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...