Followers

Wednesday, October 31, 2012

Majlis Pertunangan




Untuk Majlis Pertunangan Azmila,, oder dari fb,  mila oder RV hantaran strawberry,Mini rv,Mini coklat moist Milo dan cream puff filling mousse coklat n custard

Simple Deco just for eat



Rainbow cake & Red Velvet, tempahan dari kak shahida putrjaya,, sampai ke kedah kek ni,, naik bas pulak tu,,

Wednesday, October 24, 2012

Resepi Cream Puff


Salam Kamis,, Sunyi jer opis kami hari ni,,,maklum la esok seluruh umat islam di Malaysia menyambut hari raya Aidil Adha/raya haji/ raya kurban,,kawan2 ramai yg balik kpg.. tinggal la adha sorang di sini ( pilu rasa hati x blik kpg )SIAP KAN TEMPAHAN CUSTOMER.,,hari ni adha nak share satu resepi yg mudah utk buat jamuan makan2 di hari2 perayaan... atas permintaan kawan2 kat FB.. harap anda suma try buat ya,,

CREAM PUFF ( cita rasa Home Fresh Bakery )
 bahan utk membuat puff
1 cup air
1/2 cup butter
1 cup tepong gandum
secubit garam

1. Dalam periuk,, satu kan 1 cup air dgn 1/2 butter serta secubit garam.. panas kan sampai sedikit mendidih,, pas tu terus padamkan api.
2. Selepas itu, terus masuk kan tepong dan gaul sampai tiada ketolan tepong dan gaul kn di atas api kecil,,sehingga terdapt sedikit kepingan keras yang melekat kat periuk tu,,( proses ni sangat penting tau,, klu terlebih atau terkurang,, confirm puff anda x jadi dan keras )

bahan utk cream custard
2 cup susu( ape2 brand pun boleh )
1 cup susu cair ( utk menyedap kan lagi cream )
1 1/2 sudu tepung jagung
1 1/2 sudu tepung gandum
vanila dalam 2 sudu
3 biji kuning telor( nak letak dgn putih telor pun bole )
1 cup gula( adha x letak penuh )

1. Pertama skli,, mesti pukul telor,gula dan vanila sampai kembang ( proses ini penting utk mengelak kn cream menjadi seri kaya )
2. baru lah masuk kn susu,susu sejat, tepong gandum dan tepong jagung. putar sampai tiada ketulan tepung k.
3. Di dalam periuk dengan mengunakan api sederhana ,,panaskn adunan tadi,,dan sangat penting anda sentiasa mengacau sampai menjdi pekat .yer. 4. Akhir sekali ,setelah cream sejok,, bole la bubuh dalm puff tadi. sedap klu makan puff yg masih panas,..

SELAMAT MENCUBA :)

Monday, October 15, 2012

Tuesday, October 2, 2012

Kembali lagi,, ahad 30/9/12 yg lalu ,, adha telah mengambil inisiatif utk memahirkn skill utk membuat bunga dgn mengguna kan gula atau lebih mesra di panggil gum paste/flower paste. Kelas di anjurkan oleh chef sharil dari sunway(http://cakexpressions.blogspot.com). Yuran, memang agak mahal sedikit tapi jika di bandingkan dgn ilmu yang kta dpat memang la sangat2 berbaloi. Sepanjang kelas berlangsung , banyak teknik2 yang adha pelajari dlm membuat bunga gula ni, sebelom ni , adha buat bunga melalui rujukan buku2 dan main bedal ja,, asalkn nmpak seperti bunga tu,dah kira ok. Tetapi klu nak dapatkn seni yg lebih detail , kena la belajar dgn meraka yang arif yer. Seharian di rumah chef, adha dpt belajar teknik membuat kelopak bunga yg seakan2 hidup, teknik mewarna dengan menguna kan dust color( serbuk ),saiz2 dawai yg sesuai, cara nak menghasilkan warna yang berkilat dan banyak lagi la, nak di katakan sehari memang tak cukup. Selapas ni anda semua bole la tempah kek kawen kat kami di Home Fresh Bakery ni yer,, next entri adha akan tunjukan kek yang adha n biz partner buat decoration k.. selamat bekerja,,:)Assalammualaikum
Salam selasa,,lama sungguh tak meng update gmbar2 kat blog ni,,lepas saja raya,, memang la sibuk tak terhingga, nak pergi open hause dan selesaikn tempahan kek.lebih senang masa tak menentu lah,, di bawah entri ni , ada seberapa gmbr kek yg sempat kami snaps dgn camera,,layan je..:)
kebanyakan kek dlm gambar adalah rainbow cake n red velvet,, tq to all my customer,,:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...