1) 1st sekali ,, kena ada pes laksa Hj Manan( spt dlm gmbr),,i guna pes ni sbb pes laksa jenama hj Manan glamor kat Sarawak dan sedap,,pes jenama lain x sedap,,:)
bhn2 tambahan
( bhn utk topping )
udang ( ikut suka)
ayam ( ikut suka )
daun sup
daun bawang
limau kasturi
telor dadar di hiris
bawang goreng
taugeh( utk yg suka) i x suka taugeh,,so tak letak..
( ayam n udang di rebus,,,jgn lupa racik2 kan ayam yg telah direbus,, )
bhn2 utk sambal belacan
-cili sayur@cili besar
-cili padi
-belacan
cara2
-masukan kesemua bhn ke dlm lesung batu dan tumbuk smpai sebati,,
utk Kuah Laksa
pes laksa hj manan
santan
susu cair
kiub pati ayam
garam
cara2
- rebus/didihkan pes laksa bersama air rebusan ayam & udang,,dan masukan kiub pati ayam
-selepas air rebusan ttadi mendidih,,masukan santan,susu sejat & garam ,,dan di biarkan smpai pecah minyak
- akhir sekali hidang kan seperti dlm gmbar,, senang kan,,
makluman: bhn2 di atas,,i buat ikut anggaran shja,,
Masakan Harus Senang, Simple tetapi Sedappppppppppppppp
No comments:
Post a Comment