Followers

Sunday, January 15, 2012

Laksa Sarawak

Salam isnin,, semalam i masak laksa sarawak utk family angkat yg dtg menjengok kat rumah di seri kembangan,,, x sia2 masak dari pagi,,sambil masak tu sempat jugak la nak sediakan bhn2 utk buat kek lapis oder dari sherlin ( sunway ), habis semuanya laksa tu,,bertuli2 plak tu mak,ayah n makcik..puji sedap,,hihihi, kali nak kongsi resepi laksa sarawak stail HOME FRESH Bakery,,

Resepi Laksa Sarawak( Stail Home Fresh Bakery )


1) 1st sekali ,, kena ada pes laksa Hj Manan( spt dlm gmbr),,i guna pes ni sbb pes laksa jenama hj Manan glamor kat Sarawak dan sedap,,pes jenama lain x sedap,,:)


bhn2 tambahan


( bhn utk topping )


udang ( ikut suka)

ayam ( ikut suka )

daun sup

daun bawang

limau kasturi

telor dadar di hiris

bawang goreng

taugeh( utk yg suka) i x suka taugeh,,so tak letak..

( ayam n udang di rebus,,,jgn lupa racik2 kan ayam yg telah direbus,, )


bhn2 utk sambal belacan

-cili sayur@cili besar

-cili padi

-belacan


cara2

-masukan kesemua bhn ke dlm lesung batu dan tumbuk smpai sebati,,


utk Kuah Laksa

pes laksa hj manan

santan

susu cair

kiub pati ayam

garam


cara2

- rebus/didihkan pes laksa bersama air rebusan ayam & udang,,dan masukan kiub pati ayam

-selepas air rebusan ttadi mendidih,,masukan santan,susu sejat & garam ,,dan di biarkan smpai pecah minyak

- akhir sekali hidang kan seperti dlm gmbar,, senang kan,,


makluman: bhn2 di atas,,i buat ikut anggaran shja,,


Masakan Harus Senang, Simple tetapi Sedappppppppppppppp




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...