Followers

Sunday, April 1, 2012

Japanese Chiffon Cheese cake






ini la dia produk terbaru keluaran HOME FRESH BAKERY japanese chiffon cheese cake,,,


rasa: lemak berkrim & sedap sangat


texture: lembab, lembut &ringan
sesuai: untuk apa2 jenis jamuan, hari2 perayaan, utk mkn2..yummy,,


harga: bermula dari rm 15 tok saiz yg kecik




Oleh kerana weekends ni adha nak terbang ke Sarawak,, so adha bermurah hati la nak share resepi kek ni tok u all.. tok yg rajin buat tu bole la try,, kpd SESAPA YG AGAK KURANG RAJIN TU.. bole la ODER k,:)




Japanese Chiffon Cheese Cake




bhn A


-250gm cream cheese


-50gm butter


-100ml susu segar


-6 biji kuning telor


-1 sudu makan jus lemon


-1/4 sudu teh garam


-60 gm tepung superfine


-20gm tepong jagung




bhn B


-140gm gula


-6 biji putih telor


-3/4 sudu teh jus lemon




cara2


bhn A


-Cairkan chees,butter dan susu secara dauble boil( sejuk kan nanti k )


-selepas itu masukan tepung,tepung jagung,kuning telor,garam & jus lemon( gunakan senduk kayu tok mengacau k )




bhn B


-Pukul putih telor dan jus lemon sampai berbuih. lepas tu masukan gula dan pukul sampai kembang


- akhir skli,, campurkan kedua2 bhn a dan b.gaul sebati.


- bakar dalam suhu 160 C selama 1jam secara waterbath dan jgn lupa balutkan bawah loyang dengan kertas aluminium






SELAMAT MENCUBA..:)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...