Followers

Monday, April 8, 2013

Resepi Kek terbaru. Kek LaPis Azura


Hari ni , nak kongsi satu resepi terbaru dari HFB.,kek Lapis Azura.. oleh kerana ramai sngat yang nak try buat, terutama kawan2 yang kat Sarawak.. so kmk bermurah hati la ari tok,, Salin2 ar, mun nyaman komen2 la,

KEK LAPIS AZURA
BHN A
-400 gm mentega
-1/2 tin susu pekat manis
BHN B
-10 biji telor
-200 gm gula halus
-120 tpg hongkong, superfine pun ok,( jgn lupa ayak )
-100 roti marrie di kisar halus( bole guna tpg badam, lgi sedap )
-1 paket santan
-60 gm horlick
- 1sudu besar vanila
-1sudu besar ovellate
BHN C
500 gm cream cheese
2 biji telor
150 gm gula icing
BHN D
-kitkat dlm 6 bungkus
-oreo dalm sebungkus setengah
-coklat cadbury

cara
- pukul bhn A hingga ringan dan putih.
- pukul bhn B ,telor, gula,,ovellate & vanila sampai kembang, lepas tu , masukan semua bahan kering .
-gabungkan bahn A & B
-pukul bhn c hingga sebati
-cara melapis, 5 sudu utk adunan tpg, dan 4 sudu utk adunan cream cheese. mulakan melapis dgn adunan tpg, sbnyk 2 lapis, lapisan ke 3 baru letak cream cheese.
- bole tengok gambar utk cara susun kitkat,oreo dan cadbury

SELAMAT MENCUBA

17 comments:

  1. Nk try ni..kek ni bakar ke kukus?

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. nampak sedap.dibakar atau kukus.









      Delete
  3. 100 gm atau 100 keping roti marie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, bln puasa sibuk dengan tempahan kek lapis,, x sempat nak bukak blog,, ok,, 100 gm roti marie yg di kisar halus..

      Delete
    2. boleh cadangkan coklat selain cadbury?

      Delete
  4. 100 roti marie tu 100m atau 100 keping?

    ReplyDelete
  5. raye nie nanti nak try buat....harap2 lah menjadi

    ReplyDelete
  6. yg tok perlu pkai oven ka. brapa panas ny.

    ReplyDelete
  7. 100 roti marrie mksud guna 100 keping@100gm ?

    ReplyDelete
  8. lapis ni camner ek..habiskan kit kat then baru letak lapis oreo..then cadbury..ckit2 cam gi tu kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap,, try ikut dlm gmbar,, atau pun,, setiap lapisan ke 4 letak bahan sampingan ( kit kat , oreo , cadbury ) adunan cheese dlm 3 sudu besar, adunan tpg 5 sudu besar,, selamat mencuba,,

      Delete
  9. Berapa suhu oven dan kena guna api atas saja kan..

    ReplyDelete
  10. bakar berapa lama? berapa darjah celcius?

    ReplyDelete
  11. Suhu dan masa? Takut panas sangat pulak.. -_-

    ReplyDelete
  12. Santan 1 pkt...yg berape gram?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...